13.12.2009

Army of Yours

Özgür olmak gerçekten bizim elimizde olan bir şey mi? Holokost'taki Yahudiler'in elinde miydi özgürlük? Güdülmeden, eksiltilmeden özgür olabilir miydi ''Nazi zamanı Almanlar'ı''?
Benim fikrimce, Spinoza'nın tezi olan ''İnsanlar özgür olduklarına inanıyorlar.'' sözü dünya üzerindeki özgürlük kavramını daha iyi anlatıyor. Hangi toplum özgür? Afrika'daki toplumlardaki gibi durumları aşağıda olan ancak aşağıda olması kasıtlı olan, Amerika'dan, Almanya'dan, Avusturya'dan, İngiltere'den ve daha nice ''toplumlar''dan bir sürü ''boş'' uçak geliyor. Kıyı veya çevresinde su bulunan ve balıkçılıkla uğraşan ya da değerli taş bakımından zengin olan bu insanlardan tüm elindekiler alınıp para veriliyor. Ve bu uçaklar geri gidiyor... Ardında ne bıraktığı umrunda olmaya pilotlar tarafından!
Bizler insansak ve bizi diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi ise, neden bizler para için arkamıza bakmadan ilerliyoruz? Asıl sorun o değil de, para olunca nasıl her şeyi elde edebileceğimize inanabiliyor ve kendi ya da başkalarının (yani sahip olmadığımız) özgürlüklere erişebildiğimiz hayali ile yaşıyoruz? Biz neyi, kimden satın alıyoruz? Hangi hakla, kuralla alıyoruz? Hayvan hakları bile insan haklarından daha çok sığınağa sahip, büyük çatılı, güzel bir sığınak. Sizce bizler kime ve neye göre özgürüz?
Nereye göre bir de!
Para dışında ki bir diğer alt başlık ise ''uygarlık''. Uygarlığa muhtaç, gelişmeye aç, tapınmayı gerekli bilen insanlar özgür müdür? İlk ütü çıktığında ütü alma isteği, savaş gemileri çıktığında korunma isteği ve en önemlisi de, aşağıdakini gördüğünde iğrenme ve nefret isteği!
Sizce bu insanlar özgür müdür? Aslına bakınca, bizler doğanın içinde daha fazla tutamayarak geri püskürttüğü bir nevi lavlar değil miyiz? Ve doğa da volkan...
Kurt Tucholsky'nin de dediği gibi, Bir ülke sadece yaptıkları değil, aynı zamanda nelere hoşgörü gösterdiğidir.
Asıl uygarlık, asıl özgürlük bilgiye sahiplik isteği olmalıdır. İnsanları rahat bırakmak ancak anarşi düzeninde mümkündür. Ancak anarşi de demokrasi gibi midir? Ya da anarşi sizce gerçekten özgürlüğü sağlayabilir mi?

2 yorum:

Kafamdaki taç var olduğu sürece...Yazsana?